Blog 'Het nieuwe rijden'

In mijn vorige artikel heb ik jullie verteld dat er vaak heel veel onbewuste communicatie plaatsvindt wanneer we een paard of pony rijden of longeren. Ook heb je kunnen lezen dat je kunt leren je bewust te worden van die, tot dan toe, onbewuste communicatie. In mijn lessen vind ik dat heel erg belangrijk. Ik probeer jou bewust te maken van hulpen die je onbewust geeft.

Telepathie

Waarom is die onbewuste communicatie nou vaak zo belangrijk? Ik zal je dat vertellen aan de hand van een klein uitstapje naar de communicatie tussen dieren onderling.

Wist je dat dieren onderling niet alleen communiceren door te hinniken en via hun lichaamstaal, maar dat ze ook communiceren op basis van hun intuïtie en instincten? En wist je dat ze kunnen intunen op alle energievelden om ons heen? Energie is overal en in energie ligt informatie en dieren hebben dat feilloos door.

Als mensen stralen wij ook voortdurend energie uit. Intuïtie is een ingeving, een vorm van direct weten, zonder dat dit beredeneerd is. Een ander woord dat hier mee verbonden is, is telepathie: het overbrengen van gedachten en gevoelens op afstand zonder waarneembare middelen.

Bewuste mindset en visualisatie

Wat nu als jij ook met je paard kan communiceren door middel van intuïtie en telepathie? Dat je je wensen aan je paard kunt overbrengen in de vorm van gedachten of beelden die dienen ter ondersteuning van of als inleiding van je been-, hand- en zithulpen? Je zult dan aan steeds minder en kleinere hulpen genoeg hebben. Je kunt dus veel fijner en verfijnder gaan paardrijden. Het zal minder kracht, minder stress, minder strijd en minder herhaling kosten om je doel te bereiken.

In mijn lessen ga je leren dat ook jij door een bewuste mindset en visualisatie met je paard in de zogenaamde flow terecht kunt komen.

Vertrouwen op gevoel

De hele goede ruiters doen dit alles al. Ze zijn zich er niet allemaal bewust van, maar de hele goede ruiters vertrouwen op hun gevoel, hebben een positieve mindset en visualiseren een correct uitgevoerde dressuuroefening of een feilloos gereden springparcours. Het werkt! Echt waar!

Kijk maar eens naar een prachtig uitgevoerde dressuurproef; het leek bijna alsof het vanzelf ging, alsof de ruiter niks hoefde te doen. En wat denk je van een hele goede springcombinatie? Ook dan zie je ruiter en paard in een vloeiend ritme, zonder getrek en gemartel een moeilijk parcours met technische lijnen en hele hoge hindernissen rondspringen. Het is bijna alsof het vanzelf gaat!

Welzijn van het paard 

Nou zijn wij niet allemaal een topruiter, maar dat maakt niet uit. Iedereen kan leren zich bewuster te worden van wat hij of zij nou eigenlijk doet en aangeeft tijdens het rijden en om dit positief te beïnvloeden.

Waarom ik dit zo belangrijk vind? Ik denk dat veel frustraties tijdens het rijden te voorkomen zijn. Ik zie graag blije ontspannen ruiters en ik heb het welzijn van het paard heel hoog in het vaandel. Door je als ruiter of longeur bewuster te worden van de aanwijzingen die je geeft, zul je uiteindelijk fijner kunnen rijden of longeren en zal je paard zich ook veel prettiger voelen.
Bij deze nodig ik je dan ook uit om dit ‘nieuwe’ rijden vanuit je gedachten en gevoel eens te proberen. Succes!

TynkeFaamSpetteren